Paasconcert

Aanvang 12.00 uur

10 apr 2023

De Bezetting Speelt bij De Machinist!

Kom 2e paasdag naar de Machinist voor een muzikaal concert van De Bezetting SpeeltKom gezellig langs voor de prachtige kamermuziek op deze feestelijke dag en geniet daarnaast van een heerlijke, speciaal samengestelde lunch bij De Machinist.  Reserveren voor het concert en voor de lunch kan hier! Mocht u liever iets van de menukaart van de Machinist willen bestellen, reserveer dan via deze link een plekje in het restaurant. Het concert zal naar verwachting eindigen rond 13:30 uur, dus we raden aan om vanaf dat tijdstip een tafeltje te reserveren. 

Het programma: 

W. A. Mozart – Fluitkwartet in D

Tijdens een reis die Mozart met zijn moeder door Europa maakte ontving hij een compositie-opdracht van een amateurfluitist uit Mannheim. Deze resulteerde in drie fluitkwartetten, waarvan het kwartet in D het bekendste is. Zoals veel van zijn vroege kamermuziekstukken met blaasinstrumenten lijkt het op een mini-soloconcert: de fluit heeft een prominente en virtuoze rol en de strijkers begeleiden vooral. Het resultaat is een luchtig en charmant stukje pure kamermuziek.

Jan van Gilse – Nonet

De Rotterdamse componist Jan van Gilse studeerde in Duitsland en ontwikkelde zodoende een Duits-georiënteerde stijl, in het verlengde van de muziek van Mahler. Dit kwam hem op bijtende kritiek van collega-componist Willem Pijper te staan, die zelf een meer Frans-impressionistische stijl voorstond en van Gilses bijdrages “fnuikend voor het muziekleven” noemde. DBS is het hier hartgrondig mee oneens en haalt als echt Rotterdams ensemble graag deze muziek van eigen bodem uit de vergetelheid.

Ludwig van Beethoven – Symfonie nr 8

Deze achtste symfonie valt op vanwege haar humoristische karakter, soms op het komische af. Dit is des te opvallender als je nagaat dat deze vrijwel tegelijk werd geschreven als de meeslepende en romantische zevende, en dat het werk niets laat merken van de frustratie die hij voelde over zijn ongeluk in de liefde en zijn bemoeienis met het huwelijk van zijn jongere broer Johann. Het is een experimenteel en absurdistisch werk, zonder ècht langzaam deel en waarin de muziek dus ook nooit ècht tot rust komt.

Koop nu je kaartjes via deze link. Tot dan! 

Reserveer een tafel