Recept Kerst stoofpeertjes

Ga thuis aan de slag met deze heerlijke Kerst stoofpeertjes, volgens recept van onze chef de parti Folkert!

 

Wat heb je nodig?

Voor 4-5 personen als bijgerecht:

  • 10 Gieser Wildeman peren
  • 500 ml water
  • 1 liter witte wijn
  • 200 gr suiker
  • 200 ml rode port
  • 1 citroen
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 laurierblaadje
  • 1 eetlepel Maïzena
  • Munt

Verder nog nodig:

  • Een grote pan om de peertjes in te koken
  • Een grote bak/braadslede om ze in de wijn te doen

 

 

Hoe maak je het?

  • Halveer de citroen en pers het sap eruit in een grote pan 
  • Voeg de witte wijn, water, suiker, kurkuma, laurier en de uitgeperste citroenen erbij
  • Schil de stoofperen en snijd een klein stukje van de onderkant eraf zodat de peren kunnen blijven staan
  • Doe de geschilde peren in de pan met vocht en breng aan de kook
  • Zorg ervoor dat de peren onder water staan en leg eventueel een bordje op de peren
  • Stoof (= zachtjes koken, ze mogen niet kapot gekookt worden) de peren voor ongeveer een uur en check af en toe met een mesje of de peren gaar zijn
  • Zet het vuur uit, laat de peren afkoelen en bewaar het vocht voor later.
  • Schenk de port in een ovenschaal en leg hier de afgekoelde peren in
  • Zet de peren afgedekt een paar uur aan de kant zodat de rode port in de peren kan trekken
  • Breng het kookvocht aan de kook
  • Roer de Maizena los met een beetje koud water
  • Bind het kookvocht met de Maizena
  • Doop de peren in het vocht voor een mooie glans
  • Steek bovenin de peren naast het steeltje een takje mint
  • En de peren zijn klaar om geserveerd te worden, koud of warm!

 

Eet smakelijk!

reserveren