De Bezetting Speelt

Entree € 17,50/15 Aanvang 12.00 uur

04 feb 2018

 

A la Française

5+5=10
CHILDREN’S CORNER (2018) – CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)
Nieuw arrangement door Alexander van Eerdewijk, in het kader van het Debussy-jaar 2018
Bezetting: tutti

5+5=7
DIVERTISSEMENT (1942) – JEAN FRANÇAIX (1912-1997)
Bezetting: fagot, 2 violen, altviool, cello en contrabas

5+5=9
NONET (1840) – GEORGE ONSLOW (1784- 1853)
Bezetting: viool, altviool, cello, contrabas, fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn

In dit programma mixt DBS de muziek van twee authentieke Fransmannen met een werk van een componist die zijn wortels elders had, maar zich het meest met Frankrijk identificeerde.

Onslow, een halve Brit, gold in zijn tijd als een groot componist, maar deze faam verloor hij snel na zijn overlijden. Aan DBS om aan het publiek een kijkje te bieden in zijn omvangrijke oeuvre. Ook Jean Françaix schreef veel kamermuziekwerken, waarbij bijna elk orkestinstrument wel een keer is vertegenwoordigd. Van hem zette DBS eerder het Decet op cd, dit keer laten ze zijn Divertissement horen.
Omdat het in 2018 honderd jaar geleden is dat Claude Debussy is overleden, lijkt het DBS een mooie gelegenheid deze Franse grootmeester te eren, en wel met een gloednieuw arrangement van zijn beroemde Children’s Corner.
Dit zesdelige pianowerk schreef Debussy voor zijn dochtertje Chou-Chou. Hoewel Debussy met de suite duidelijk maakte dat hij doorhad wat jonge kinderen indertijd interesseerde (een hele speelkamer is verwerkt in het werk), was het stuk in de eerste plaats voor volwassenen bedoeld. Debussy verwerkte zijn herinneringen aan de “onschuldige jeugdjaren” in de suite. In de nieuwe bewerking van Alexander van Eerdewijk is goed het enorme kleurenpalet te horen dat zij met hun tienen kunnen maken.

zondag 4 februari | Societeit | 12.00 uur | €17,50 aan de deur, €15 in voorverkoop en voor Vrienden van De Machinist Live (tot 7 jaar gratis) 

Kaarten uitsluitend verkrijgbaar via de website van De Bezetting Speelt.

De droom van DBS om muziek en andere schone kunsten door te geven aan kinderen tussen de 5 en 12 jaar wordt werkelijkheid! Want nadat de kinderen naar het eerste muziekstuk hebben geluisterd, gaan ze onder de deskundige leiding van beeldend kunstenaar Annelies de Jong mee naar een aparte ruimte. Daar zullen ze met elkaar nog even doornemen wat ze zojuist hebben gehoord. Vervolgens krijgen ze een uitleg over het materiaal en een korte kleurenleer, waarna de kinderen via penseel en verf uiting geven aan hun beleving van de muziek.

Er is plek voor maximaal 15 kinderen, dus wees er snel bij en meld je aan voor de workshop ‘Muziek en penceel’!

Delen